## Part One

## Lesson 5 – Multiplication : Part 1

**Exercise**

**Multiply the following**

**(1) 53 × 8**

**Ans: **

**(2) 25 × 9**

**Ans: **

**(3) 86 × 5**

**Ans: **

**(4) 75 × 11**

**Ans: **

**(5) 41 × 14**

**Ans: **

**(6) 68 × 12**

**Ans: **

**Exercise**

**Carry out the following multiplications.**

**(1) 4H × 5 = ___****Ans: **4H × 5 = 2000

**(2) 20 × 3H = ___****Ans: **20 × 3H = 6000

**(3) 40 × 500 = ___****Ans: **40 × 500 = 20000

**(4) 800 × 60 = ___****Ans: **800 × 60 = 48000

**(5) 35 × 200 = ___****Ans: **35 × 200 = 7000

**(6) ___ × 70 = 7000****Ans: **1H × 70 = 7000

**(7) 7H × 2 = ___****Ans: **7H × 2 = 1400

**(8) 20 × 300 = ___****Ans: **20 × 300 = 6000

**(9) 600 × 30 = ___****Ans: **600 × 30 = 18000

**(10) 900 × 20 = ___****Ans: **900 × 20 = 18000

**(11) 600 × 42 = ___****Ans: **600 × 42 = 25200

**(12) 15 × ___ = 30000****Ans: **15 × 200H = 30000

**Exercise**

**1. Multiply.**

**(1) 124 × 3****Ans:**

**(2) 367 × 5****Ans:**

**(3) 408 × 9****Ans:**

**(4) 627 × 8****Ans:**

**(5) 840 × 4****Ans:**

**(6) 716 × 7****Ans:**

**2. The cost of 1 chair is ₹650. What is the cost of 4 such chairs?**

**Ans:**

Therefore the cost of 4 chairs is ₹2600

**3. One small sack of rice costs ₹825. How much do 5 such sacks cost?**

**Ans:**

Therefore the cost of 5 sacks is ₹4125

**Exercise**

**1. Multiply.**

**(1) 819 × 12**

**Ans:**

**(2) 545 × 38**

**Ans:**

**(3) 953 × 38**

**Ans:**

**(4) 610 × 45**

**Ans:**

**(5) 407 × 55**

**Ans:**

**(6) 781 × 90**

**Ans:**

**2. The concessional rate of one English dictionary is 175. If 31 students in a class give their teacher that amount for the dictionary, how much money has the teacher collected?**

**Ans:**

The teacher collected ₹5425

#### 3. A van carries 205 crates of mangoes. If each crate contains 48 mangoes, how many mangoes are there in the van?

**Ans:**

There are 9840 mangoes in the van